Gljive - Uputstva, upozorenja

*YOU* are 100% responsible for properly identifying and properly preparing wild edible fungi that you eat! NOT me, and NOT this blog or website!

Svako od vas je 100% odgovoran za pravilno identifikovanje i pravilnu konzumaciju jestivih gljiva koje jedete! NE ja, i NE ovaj blog ili veb stranica!

Svi materijali (fotografije i opisi gljiva) postavljeni na ovom blogu ne smeju biti jedina osnova za determinaciju gljiva sa vaše strane!!!

12 gljivarskih zapovesti

1. Ne beri i ne jedi gljive koje sasvim sigurno ne poznaješ.

2. Ne nosi gljive u zatvorenim torbama, naprtnjačama, kantama, PVC vrećicama, kesama i slično. U obzir dolaze samo pletene ili prozračne korpe.

3. Ne jedi sumnjive primerke gljiva: premlade, prestare, previše ukvašene, sitne, smrdljive, gorke, ljute.

4. Ne jedi gljive koje si dobio od “dobrog” samoukog poznavaoca gljiva.

5. Ne mešaj u korpi jestive sa sumnjivim ili otrovnim gljivama.

6. Nema ni jednog opšteg pravila kojim bi otrovnu gljivu razlikovali od jestive. Nisu jestive sve gljive koje rastu na panju, niti sve one koje jedu razne životinje, niti sve one koje ne menjaju boju mesa. Beri samo ono što dobro poznaješ.

7. Jela od gljiva pripremi odmah nakon branja, eventualno drugi dan ili gljive odmah očisti pa ih konzerviraj. Ne podgrejavaj jela od gljiva i ne drži gljive sirove ili pripremljene u hladnjaku. Ne jedi gljive u velikim količinama, jer su većinom teško probavljive.

8. Svaku gljivu koju ubereš, još jednom kod kuće na miru pregledaj, konsultuj stručnu literaturu i ako nisi siguran pitaj stručnjaka za gljive. Ne eksperimentiši na sebi i svojim bližnjima s jestivošću sumnjive i nedovoljno poznate gljive.

9. Pravi poznavalac i ljubitelj gljiva se postaje polako, istrajnim proučavanjem literature, razmenom iskustava među gljivarima, pohađanjem predavanja o gljivama i izložbama gljiva u organizaciji stručnih gljivarskih udruženja.

10. Ne gazi, ne uništavaj gljive koje ne bereš, bilo jestive ili ne!

11.Ne brati gljive koje rastu u neposrednoj blizini frekfentnih puteva, ulica, aerodroma, fabrika, gradskih toplana, termocentrala, rafinerija nafte, petrohemijskih postrojenja! Takve gljive NISU ZA LJUDSKU UPOTREBU! Takve gljive sadrže desetostruke količine teških metala i radioaktivnih elemenata i raznih drugih toksičnih supstanci!

12. Ne smetni nikad s uma da je «OPREZ MAJKA MUDROSTI»


Pravila za fotografisanje i determinisanje vrsta gljiva:

1) Prilikom fotografisanja gljive ne koristiti blic (svetlost blica bitno menja osnovnu boju gljive)
2) Gljivu fotografisati sa svih strana, na staništu: 
Razgrnuti zemlju oko stručka i fotografisati zatečeno stanje, gljivu pažljivo izvaditi sa čitavim stručkom kako bi se video završetak stručka.
3) Gljivu fotografisati (i dalje bez blica) sa gornje strane, kako bi se videla boja i ostale karakteristike kapice, sa donje strane kako bi se videlo da li ima lamele. lamelule ili pore i koje su njihove karakteristike.
4) Napraviti uzdužni presek gljive, fotografisati je odmah nakon pravljenja preseka, a onda još jednom nakon pet minuta kako bi se mogla uočiti eventualna promena boje gljive u preseku (ovo je posebno važno kod vrganjevki)
5) Opisati stanište, najbliže drvo (zbog moguće mikorize), šuma belogorična, crnogorična, mešovita, dominira hrast, bukva, lipa, grab...
6) Opisati miris gljive: miriše na brašno, na badem, na zemlju, na voće (kajsiju i sl), na anis, cvetni miris...
7) Opisati podlogu - supstrat iz kog gljiva raste: iz zemlje, iz stelje, na kori živog stabla ili korenu, na degradiranom panju, iz zemlje u kojoj ima drvnih ostataka
8) Opisati rast gljive: raste pojedinačno, u redovima ili krugovima (vilinsko kolo), raste u busenu sa zajedničkom bazom, u grupi bez zajedničke baze.
9) Neće smetati ni davanje opisa konzistencije gljive: klobuk čvrst, mesnat, tanak, lomljiv, žilav. Stručak šupalj, žilav, mek, krt, čvrst, tvrd. Listići menjaju boju pri dodiru, lome se, luče mleko određene boje pri povređivanju, 
10) Umiriti ruku pri fotografisanju zbog oštrine fotografije.

Jedino ovako se može jasno odrediti kojem rodu i kojoj vrsti u okviru roda gljiva pripada.

Нема коментара:

Постави коментар