Gljive, hrana i zdravlje

Gljive, hrana i zdravlje

Na fotografijama su jako dobre, jestive pa čak i lekovite gljive Pleurotus ostreatus - bukovača, Amanita caesarea - jajčara blagva kneginja i Hydnum repandum - ježevka, prosenjak.
- 100gr dobro pripremljenih jestivih gljiva sadrži više dijetalnih vlakana (2,5gr) od 100gr celera (1,8gr) ili parčeta integralnog hleba (2,0gr).
- Pečurke sadrže više proteina od većine povrća (kao meso, samo što meso sadrži i holesterol a pečurke ne).
- Pečurke sadrže nizak nivo kalorija (ne goje).
- Drevni Egipćani su verovali da gljive rastu uz pomoć magije, zbog njihove sposobnosti da brzo izrastu preko noći.
- Gljive su jedan od retkih prirodnih izvora vitamina D, koji je esencijalan za zdravlje kostiju i zuba.
- Gljive su veliki izvor vitamina B kompleksa. Sadrže: Tiamin – vitamin B1 (kontroliše otpuštanje energije iz ugljenih hidrata, koja je neophodna za normalno funkcionisanje mozga i nervnog sistema); Riboflavin – vitamin B2 (pomaže da se održi zdravlje crvenih krvnih zrnaca i pospešuje vid i zdravu kožu); Niacin – vitamin B3 (pomaže i kontroliše pravilno otpuštanje energije iz proteina, masti i ugljenih hidrata da bi se održao telesni digestivni i nervni sistem u dobrom stanju); Pantotenska kiselina – vitamin B5 (igra veliki broj esencijalnih metaboličkih uloga u ljudskom telu uključujući i ulogu pomoći u proizvodnji različitih hormona); Biotin – vitamin H ili vitamin B7 (esencijalan je u metabolizmu proteina i ugljenih hidrata); Folati – Folna kiselina – vitamin B9 (od suštinske je važnosti za stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca u koštanoj srži i za zdrav rast i razvoj celog organizma). Folati su osetljivi na temperaturu i razgrađuju se u vreloj vodi tako da kuvanje znatno smanjuje njihovu koncentraciju u hrani. Isti je slučaj i kada namirnice predugo stoje. Folna kiselina je takođe jako važna za trudnice, jer nedostatak folne kiseline može da izazove problem sa kičmom i lobanjom bebe – „defekt neuralne cevi“.
- Iako se vitamini nalaze i u povrću, oni se velikim delom izgube pri kuvanju u ključaloj vodi; Kako se gljive retko spremaju u ključaloj vodi one zadržavaju veliki deo vitamina i minerala pri pripremi.
- Gljive sadrže više potaše (kalijuma) od većine svog drugog voća i povrća; Jedan manji vrganj sadrži mnogo više kalijuma od jedne banane.
- Gljive su jedne od najbogatijih prirodnih izvora selena, esencijalnog minerala koji jača imunitet i pomaže u smanjenju rizika od pojave raka i drugih hroničnih oboljenja.
- Gljive su dobar izvor cinka, još jednog esencijalnog minerala koji pomaže jačanju imuniteta, kao i libida (gljive su poznati afrodizijak).
- Čak i drške gljiva sadrže hranljive materije, vitamine i minerale. Retki su slučajevi kada se drške ne mogu iskoristiti u ishrani.
- Gljive za jelo se najbolje čuvaju neoprane u papirnim vrećama u frižideru, na najnižoj polici. Alternativno se mogu čuvati u platnenim vrećama.
- Pazite kada berete gljive u prirodi jer su mnoge od njih jako otrovne pa i smrtno otrovne. Bolje kupite gljive kod pouzdanog trgovca, nego da ih berete na svoju ruku bez ikakvog znanja o gljivama.
Na fotografijama su jako dobre, jestive pa čak i lekovite gljive Pleurotus ostreatus - bukovača, Amanita caesarea - jajčara blagva kneginja i Hydnum repandum - ježevka, prosenjak.

Нема коментара:

Постави коментар