6. 2. 2019.

Phallus impudicus L.

Phallus impudicus - obična bestidnica, smrdljivi stršak
Plodno telo raste iz belog, neznatno u zemlju ukopanog kožastog jajeta, koje je dugačkim izraštajem nalik korenu vezano za dublji sloj zemlje.






Kada se jaje rasprsne, iz njega brzo izrasta belo sunđerasto telo, sa naboranom, ušiljenom kapicom, koja je prekrivena sluzavom maslinastom masom u kojoj su spore. Miris, u toj fazi kada je masa sa sporama maslinaste boje (spore sazrevaju) je vrlo neugodan, kasnije kada spore nestanu više nije izražen.




Ova materija svojim neprijatnim mirisom privlači muve koje na svom telu raznose spore daleko od domaćina. Neprijatan miris se može osetiti i sa velike udaljenosti.



Kada se posao raznošenja spora završi, ukazuje se bela, narebrena površina kapice sa neobičnom rupicom na vrhu (što se vidi na mojim fotografijama).


Telo, odnosno dugačka drška, sačinjena je od fine sunđeraste materije koja je unutra poput svirale. Raste od 7. do 11. meseca u belogoričnim i crnogoričnim šumama, na travnjacima, njivama, pojedinačno uglavnom ili retko u manjim grupama.




Neki autori tvrde da je u stadijumu jajeta ova gljiva uslovno jestiva (potrebno ju je termički obraditi) i da se želatinozna materija koja se nalazi u jajetu koristi za lečenje reumatizma.


Vrše se klinička ispitivanja njene efikasnosti u lećenju venske tromboze.


Još zanimljivosti o gljivi Phallus impudicus: 













Нема коментара:

Постави коментар