25. 2. 2017.

Moji prvi skerletni peharčići i prva mikroskopija

Moji prvi skerletni peharčići i prva mikroskopija

Sarcoscypha coccinea - skerletni peharčić, babino uvo

Sa prvim sunčanim i toplim danima u februaru, počela sam opet da se šunjam po šumama planine Kukavice u nadi da su se i gljive probudile iz zimskog sna. 
I sasvim slučajno u našem starom zapuštenom voćnjaku, kada smo krenuli da raščišćavamo žbunje i granje, naišla sam na puno puno malenih skerletno crvenih peharčića - Sarcoscypha sp. Veoma su me obradovale i unele veselje i radost u sumorni februar. :-)
Bilo me je žao što smo im poremetili stanište, ali moralo je tako. No, nije toliko strašno. Ima njih posvuda naokolo, i tamo ih nećemo uznemiravati.
Detaljnijim istraživanjem njihovog staništa i uspomoć mikroskopije koju sam uradila, utvrdila sam da se radi o vrsti Sarcoscypha coccinea - skerletni peharčić. Najviše vole grančice divlje kupine za svoj dom i hranu, ali i još neke vrste žbunastog drveća i divljeg voća (šta je tačno u pitanju otkriću kad bude olistalo). 
Sarcoscypha coccinea - Skerletni peharčić

Sarcoscypha coccinea - Skerletni peharčić

Sarcoscypha coccinea - Skerletni peharčić

Sarcoscypha coccinea - Skerletni peharčić

Morala sam da se malo poigram njima 


Sarcoscypha coccinea - Skerletni peharčić - crvena i žuta formaJedna sasvim neobična žuta Sarcoscypha coccinea ( kažu, takva je usled genetskog poremećaja depigmentacije, a mogu se retko pronaći i bele boje)
Izgled askusa i askospora i veličina najveće i najmanje izmerene askospore
Mikroskopija dlačica sa spoljašne strane (kod nekih vrsta su manje ili više kovrdžave)

Izgled askusa i askospora
Ovde ima lepog uputsva za razlikovanje nekih vrsta u rodu Sarcoscypha


Нема коментара:

Постави коментар