10.02.2017.

Kako smo pronašli našu prvu reiši gljivu

Kako smo pronašli našu prvu reiši gljivu 


     U našem novom voćnjaku oktobra meseca bila je jako porasla trava, toliko da se mlada stabla nisu nazirala u travi. I najzad je Novica nekako uspeo da se probije kroz tu džunglu i da počne da kosi. Jednog trenutka me je pozvao da dođem da vidim neke čudne gljive
koje je delimično posekao trimerom. Dotrčala ja, što sam brže mogla (pa reč je o gljivama, za mene jako bitna stvar) i imala sam šta da vidim - prelepa i izuzetno lekovita Ganoderma lucidum - reiši gljiva (hrastova sjajnica), nama je izrasla na nekoliko metara od samih ulaznih vrata i to ne na drvetu već u visokoj travi. 




     Još uvek se čudom čudim i ispitujem sve te sumnjive okolnosti pod kojim je ta gljiva mogla u tako čudnim uslovima na čudnom mestu da poraste. I zašto baš sad? Mi ljudi uvek tražimo neko logično objašnjenje za sve. Ja sam uverena da priroda oseća šta nama treba i ona nam nekim suptilnim znacima nagoveštava šta treba da radimo. Naime, i Novica i ja nismo baš najboljeg zdravlja (kao i mnogi ljudi u današnje vreme) i eto priroda nam je bukvalno gurnula pod nos tu gljivu da bi je mi primetili i iskoristili. 

     Bili su tu u blizini jako stari stoletni hrastovi koje smo mi posekli jer smo smatrali da su to stara i bolesna šuplja stabla. O kakvog neznanja i kakve gluposti!!! Da mi je da vratim vreme unazad, a da mi ostane ova pamet i da sprečim sebe, nas da posečemo to drveće!!! Duša me boli kad se setim i svaki put kad vidim one jadne sasušene, istrulele panjeve koji još uvek imaju života u sebi iako smo ih mi ubili. Nastanile su ih razne vrste gljiva i oni tako i dalje žive. I zamislite vi koliko su gljive veliki borci! Sigurno je nekad sa tim hrastovima živela i Ganoderma lucidum i kada smo mi posekli hrastove micelijum gljive je tražio način da preživi, a visoka trava im je pružila zaklon i toplotu. A mi smo svuda po voćnjaku bacali trinu i piljevinu da bi sprečili korov i trnje da rastu što je baš odgovaralo gljivi i tako smo je i prihranili. 


     Proučila sam dobro tu gljivu, dobro sam se raspitala kod stručnjaka i konsultovala sam različitu literaturu, da bih bila sto posto sigurna da je za nas bezbedna za korišćenje. Ubrala sam najbolje primerke gljive i osušili smo je (najbolje je sušiti je na suncu da bi se prirodno stvorio vitamin D u gljivi), iseckali na sitnije parčiće i sada je koristimo kao čaj. Samo mora se voditi računa jer ova gljiva ima puno kontraindikacija i ne sme je svako koristiti. 

          Recept za čaj: Svako kome je dozvoljeno da može da koristi ovu gljivu, bi trebalo da pronađe odgovagajuću dozu koja mu odgovara. Npr. ja imam nizak pritisak i ne smem da koristim previše koncentrovani čaj. Neka dobra količina je 4-5 grama suve gljive na 800ml vode. Potopi se u čajniku da odsedi preko noći i ujutru se prokuva oko sat vremena na tihoj vatri. Pošto je čaj dosta gorak najbolje je u njega iscediti limun i zasladiti ga medom ili šećerom po želji. Čaj se pije mlak, jedna veća kafena šoljica dnevno, najbolje ujutru. Čajnik držite u frižideru i po potrebi samo malo podgrejte količinu koja vam je potrebna, sipajte u šolju, dodajte sok od polovine isceđenog limuna i jednu kocku žutog šećera ili ne punu kašičicu meda. Napominjem, čaj nemojte suviše podgrevati jer se tako dosta gube lekoviti sastojci i iz gljive i iz limuna i iz meda. Najbolje je čaj piti ujutru. 
       Ganoderma lucidum - lingći, reiši je duboko poštovana gljiva u drevnoj istočnjačkoj medicini i bila je poznata kao "gljiva besmrtnosti" i "lek careva". Ova gljiva se koristi već nekoliko milenijuma za lečenje raznih bolesti. Pošto reiši gljiva pripada alternativnoj medicini, obavezno se treba konsultovati sa doktorom ili stručnjakom pre upotrebe ove gljive.
      Reiši - Ganoderma lucidum, je sigurno najpoznatija lekovita gljiva Dalekog istoka. U Kini i Japanu je upotrebljavaju oko 4000 godina. U Japanu je zovu Reiši, u Kini Lingći, kod nas Hrastova sjajnica. Stanovnik je naših šuma, uglavnom hrastovih. Drvenasta je i zbog toga se ne koristi za klasično pripremanje jela, već za spravljanje čajeva, tinktura ili supa. Reiši ima veliki broj razlicitih lekovitih komponenti, kao što su polisaharidi, alkaloidi, steroidi, triterpeni, nukleotidi. Sadrži i proteine, aminokiseline, vitamine, minerale i oligoelemente.
      Gljive zapravo preko svojih antitumornih jedinjenja pokreću imunobiološke reakcije kojima organizam menja svoje funkcionisanje kako bi ozdravio. Od 1980. za takva je jedinjenja u upotrebi izraz "biomodulatori", odnosno "modifikatori biološkog odgovora". Ta jedinjenja jačaju i ponovno uspostavljaju imunološke funkcije organizma, kako one generalne, tako i specifični imunitet protiv tumora.

- Visok krvni pritisak - korišćenje ove gljive ima pozitivan efekat na visok krvni pritisak. Prema publikaciji "Alternative Medicine: The Definitive Guide", sprovedena je studija na nekoliko osoba sa visokim krvnim pritiskom na koje konvencionalna medicina nije delovala. Rezultati studije su pokazali veliki pad krvnog pritiska kod osoba koje su uzimale preparate sa reiši gljivom 3 do 4 puta dnevno.
- Reumatoidni artritis - dokazano je da je reiši gljiva efikasna u lečenju reumatoidnog artritisa. Prema "Molecular and Cellular Biochemistry" iz jula 2007. godine, sprovedena je studija na odeljenju za farmakologiju na Univerzitetu u Hong Kongu kojom je otkriveno prisustvo polisaharida peptida u reiši gljivi koji je u velikoj meri zaustavio širenje sinovijalnih fibroblasta kod reumatoidnog artritisa (umnoženo tkivo zapaljene sinovijalne membrane koje ima zloćudne osobine). Reumatoidni artritis
- Sarkom - dokazano je da korišćenje reiši gljive u ranom stadijumu povoljno utiče na zaustavljanje širenja sarkoma. Sarkom je oblik kancera koji se stvara od deformisanih tkiva kao što su kosti, masno tkivo i krvni sudovi. Prema Medical News Today, sprovedena je studija od strane Pharmanex BJ- Kliničkom Farmakološkom Centru u Beiđingu, u kojoj su dokazani pozitivni efekti delovanja na sarkom kada se aktivni sastojci ove gljive kombinuju sa aktivnim sastojcima zelenog čaja. Studija je pokazala da ova kombinacija ima sinergetsko dejstvo koje inhibira rast sarkoma i produžava životni vek osoba sa ovim bolestima. Studija je takođe pokazala da delovanje samo reiši gljive bez zelenog čaja nije dalo isti anti-tumorni efekat i da je aktivni sastojak zelenog čaja neophodan da bi se dobili zadovoljavajući rezultati u lečenju kancera.
       Neke od kontra-indikacija korišćenja čaja od gljive Ganoderma lucidum: 
1. Vrtoglavice i glavobolje - Ove reakcije su blage i uobičajene koje kratko traju i prestaće vremenom kako se organizam bude navikavao na unos tog suplementa. 
2. Gastrointestinalni efekat - nadražaji digestivnog trakta su mogući - npr. nervozni stomak, mučnina pa čak i povraćanje; moguća je i pojava proliva i krvave stolice. Čim primetite bilo koji kontra-efekat prestanite da uzimate reiši gljivu i posetite lekara. 
3. Krvarenje - Ganoderma lucidum sadrži adenozin, supstancu koja sprečava zgrušavanje krvi. To može da dovede do neuobičajenog ili prkomernog krvarenja zbog njene sposobnosti da razređuje krv. Zbog toga, osobe koje imaju problema sa srcem i krvnim sudovima ne bi trebalo da koriste ovu gljivu dok se ne konsultuju sa doktorom. Takođe, ako koristite antikoagulante (lekove koji poboljšavaju cirkulaciju) kao što su aspirin, coumadin (warfarin), heparin ili ibuprofen, korišćenjem ove gljive povećavate rizik od krvarenja. Isto tako, ako trebate da se podvrgnete nekoj operaciji u bližoj budućnosti, obavezno obavestite hirurga o tome da ste koristili ovu gljivu. 
4. Alergijske reakcije - može se ispoljiti kod pojedinih osoba koje su osetljive i slabo podnose gljive; alergijske reakcije se mogu ispoljiti i u vidu suvih usta, nosa i grla; ozbiljnija alergijska reakcija može se pojaviti u vidu krvarenja iz nosa. 
      Mere predostrožnosti : Ne postoji dovoljno dokaza koliko je ova gljiva bezbedna za malu decu, trudnice i dojilje, a takođe i za osobe sa hroničnim bolestima jetre i bubrega. Takođe, osobe sa dijabetesom i niskim pritiskom ne bi trebalo da uzimaju ovu gljivu na svoju ruku. U svim ovim slučajevima najbolje je ne koristiti ovu gljivu ili se konsultovati sa stručnjakom ili lekarom.  

Svako ko koristi gljive na bilo koji način, radi to na sopstvenu odgovornost. Prvo dobro sve ispitajte, proučite i edukujte se i konsultujte se sa stručnjacima iz te oblasti.