09.02.2017.

Chalciporus piperatus (Bull.)

Chalciporus piperatus (Bull.) - ljuti vrganj


   Jako lepa i zanimljiva gljiva iz porodice vrganjevki (Boletaceae) sa plodnim telom i porama varijabilnih boja od crvenkasto smeđe i bakarne do ružičaste i svetlo smeđe boje i jako izraženog ljutog ukusa, po čemu je i dobila svoj naučni naziv.

   Ova gljiva se smatra jestivom kada se dobro prokuva, ali zbog prejake ljutine koja se ni kuvanjem ne gubi, najbolje je osušiti je, potom samleti i koristiti kao ljuti začin.
   Još makroskopskih karakteristika po kojima se može lakše prepoznati su te što na porama pri dodiru dobija tamno smeđu boju, na preseku ne menja boju značajno, a u osnovi drške je jarko žute boje od svog žutog micelijuma.
   Mikorizna je gljiva i raste u mešovitim šumama. Najčešće se može naći pored borova i breza.