9. 2. 2017.

Chalciporus piperatus (Bull.)

Chalciporus piperatus (Bull.) - ljuti vrganj

Chalciporus piperatus Ljuti vrganj

   Jako lepa i zanimljiva gljiva iz porodice vrganjevki (Boletaceae) sa plodnim telom i porama varijabilnih boja od crvenkasto smeđe i bakarne do ružičaste i svetlo smeđe boje i jako izraženog ljutog ukusa, po čemu je i dobila svoj naučni naziv.
Chalciporus piperatus ljuti vrganj

   Ova gljiva se smatra jestivom kada se dobro prokuva, ali zbog prejake ljutine koja se ni kuvanjem ne gubi potpuno, najbolje je osušiti je, potom samleti i koristiti kao ljuti začin. Prema nekim autorima ova gljiva je nejestiva.
Chalciporus piperatus Ljuti vrganj

Plodna tela ove gljive se mogu koristiti i za dobijanje boje za tkanine i to žutih, narandžastih i zelenkasto-smeđih nijansi.
Chalciporus piperatus Ljuti vrganj sa tamno smeđom bojom posle dodira na porama

   Još makroskopskih karakteristika po kojima se može lakše prepoznati su te što na porama pri dodiru dobija tamno smeđu boju, na preseku ne menja boju značajno, a u osnovi drške je jarko žute boje od svog žutog micelijuma.
Chalciporus piperatus Ljuti vrganj

Žuta boja micelijuma i osnove drške dolazi od pigmentnog jedinjenja sklerocitrina (Sclerocitrin), koji je izvorno izolovan iz gljive Scleroderma citrinum.
Izdvojena su još neka jedinjenja iz ove gljive među kojima je i Chalciporone koji je odgovoran za gorak ukus ove gljive Chalciporus piperatus.
   Raste u mešovitim šumama. Najčešće se može naći pored borova, smrča, jela i breza.
Ranije je Chalciporus piperatus smatran za mikoriznu gljivu (simbioza sa biljkama, kao većina vrganjevki), ali sada postoje sumnje da pripada grupi parazitnih vrganjevki i da parazitira na micelijumu Amanita muscaria Muhare.
Amanita muscaria Muhara u mešovitoj šumi bora, breza, hrasta


Нема коментара:

Постави коментар